Wintertijd: winterbanden of 4-seizoenenbanden?

Bandenwisselweken: tijd voor winterbanden; Zondag 29 oktober 2017 is de wintertijd ingegaan. Tegelijkertijd zijn de bandenwisselweken en de campagne "kies-de-beste-band" van start gegaan.

Bandenwisselweken

Bij ruim 90% van de lease auto's worden in deze weken de zomerbanden gewisseld voor de winterbanden. Particuliere rijders wisselen beduidend minder. Zou voor hen de 4-seizoenenband een oplossing zijn?

4-seizoenenband

4-seizoenen banden zijn een compromis tussen zomer- en winterbanden. In de zomer presteren ze beter dan winterbanden, maar niet zo goed als zomerbanden. In de winter presteren ze beter dan zomerbanden, maar niet zo goed als winterbanden. Jarenlang kregen deze banden weinig aandacht, omdat ze eigenlijk nergens optimaal presteerden. Recentelijk is een aantal nieuwe 4-seizoenenbanden ontwikkeld die in onafhankelijke testen veel beter presteren en een redelijk alternatief lijken voor de Nederlandse particulier, die “weinig kilometers” rijdt in een “gematigd zeeklimaat”. (www.anwb.nl/auto/tests/bandentests/all-season-205-55-R15-V, www.banden.autoweek.nl/bandentests/autoweek-vierseizoenenbandentest-2016). Wettelijk gezien worden 4-seizoenenbanden ook in Duitsland en Oostenrijk erkend als winterband, zolang zij voorzien zijn van het sneeuwvlok-in-berg symbool. Dit staat op de meeste 4-seizoenen banden. Een markering met (alleen) M+S is hiervoor niet genoeg.

TNO/M+P onderzoek brandstofverbruik, veiligheid en geluid

Gezien deze ontwikkelingen heeft de campagne "kies-beste-band" TNO en M+P gevraagd om te onderzoeken wat het effect is van 4-seizoenenbanden versus zomer-/winterbanden op het brandstofverbruik, de geluidemissie en de veiligheid. Als studiecase werd het gemeentelijk wagenpark van de gemeente Rotterdam onder de loep genomen en virtueel op de best beschikbare zomer-, winter- en 4-seizoenenbanden gezet. De conclusie is dat de combinatie van winter- en zomerbanden de beste veiligheidsprestaties levert. Voor geluid zijn de verschillen voor personenauto’s klein, maar winterbanden van bestelwagens kunnen tot 3 dB(A) meer geluid veroorzaken (verdubbeling). Voor brandstofverbruik geeft de combinatie zomer- en winterbanden een kleine brandstofbesparing die vanaf circa 30.000 km/jr de kosten van de bandenwissel en opslag compenseert. Binnenkort komt er een nieuwe factsheet over 4-seizoenenbanden op de website van de campagne "kies-de-beste-band".

Winterbanden

In november daalt de gemiddelde temperatuur onder de 7 graden Celsius en stijgt de kans op nachtvorst en sneeuwval. Onder die omstandigheden zijn winterbanden veiliger dan zomerbanden (http://nieuws.achmea.nl/winterbanden-leiden-tot-minder-ongelukken). De kosten van schades zijn een belangrijke overweging voor leasemaatschappijen. Lease-auto's komen ook vaker in het buitenland en in sommige landen (o.a. Duitsland en Oostenrijk zijn winterbanden in de winter verplicht (https://bandveilig.nl/interactievekaart-personenwagens). Winterbanden moeten zijn voorzien van het sneeuwvlok-in-berg-symbool. In Oostenrijk geldt voor winterbanden, in de winter, een minimum profieldiepte van 4 mm. In Nederland is de minimum profieldiepte 1,6 mm.

Particulieren wisselen minder

Bij particuliere auto’s worden minder vaak banden gewisseld. Sommigen rijden ‘s winters door op de zomerbanden. Anderen rijden juist het hele jaar door op winterbanden. Iedereen kent natuurlijk de discussies op verjaardagen en op internet. Als redenen worden onder andere genoemd: het gedoe en de kosten van wisselen en opslag, de relatief hoge investering ten opzichte van de waarde van de auto, milde Nederlandse winters en de mogelijkheid om de auto te laten staan op winterse dagen, de lage kilometrages en het ontbreken van wintersport bestemming.

M+P wagenpark

Wij hebben de ‘Verklaring Gebruik van de Beste Banden’ ondertekend. Concreet betekent dit dat wij de komende weken de winterbanden weer op de bedrijfsvoertuigen gaan monteren. Bij de medewerkers is het beeld gespreid en zijn alle mogelijkheden voorhanden. Sommigen wisselen naar winterbanden, anderen houden de zomer- dan wel winterbanden. En er is sinds kort ook een aantal collega’s met 4-seizoenenbanden. Dit zal aardig wat stof voor discussie opleveren. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

November 2017

 
Actueel type:
Blog
Blog

Cultuurhuis Heemskerk: bibliotheek en muziekschool ineen.

 
De bestaande bibliotheek, gevestigd in het gemeentehuis Heemskerk, is ingrijpend verbouwd en biedt...
 
Actueel type:
Events
Events

Verslag minisymposium Toekomst van geluidschermen

 
Dinsdag 31 oktober vond het minisymposium Toekomst van geluidschermen plaats. Het minisymposium was...