Meetsysteem om gelijktijdig geluid en textuur te meten voor VGTU in Litouwen

In de zomer van 2015 is aan Vilnius Gediminas Technical University (VGTU) in Litouwen een gecombineerd CoMeT CPX en FLaSH|M textuur meetsysteem geleverd. Samen met een aantal partners zal VGTU dit systeem gaan gebruiken voor de ontwikkeling van geluidreducerende wegdekken.

VGTU is onze eerste klant die het gecombineerde CPX en textuurmeetsysteem in gebruik neemt. Met dit systeem is een nieuwe stap gezet in het meten van geluid en textuur van wegdekken.

Met de CPX-methode kan het geluidreductie potentieel van een wegdek worden bepaald. Hierbij zijn de belangrijkste parameters de textuur en absorptie van het wegdek. Alleen door deze parameters te meten, kan je onderzoeken waarom een wegdek stil is of niet.

De combinatie van CoMeT en FLaSH|M, een recente ontwikkeling, levert de benodigde informatie. Door rolgeluid en textuur gelijktijdig te meten, krijg je zeer consistente geluid en textuur data van het hele wegdek dat is gemeten. Deze gecombineerde resultaten geven meer inzicht in de factoren die van invloed zijn op de geluidreductie en helpen bij het beter begrijpen en ontwikkelen van stille wegdekken. En, als bonus, de textuur kan ook nog gerelateerd worden aan de rolweerstand en de reductie van CO2, NOx en fijnstof.

November 2015

 
Actueel type:
Blog
Blog

Een comfortabele werkplek? Negeer de mannen!

 
Mannen en vrouwen worden als volkomen gelijk beschouwd. Dat dat ze dat niet zijn weet iedereen. Als...
 
Actueel type:
Blog
Blog

Wat de ruwheid van treinwielen zegt over geluid en trillingen

 
Het loopvlak van treinwielen heeft een grote invloed op de hoeveelheid geluid en trillingen die een...
 
Actueel type:
Nieuws
Nieuws

Zaalakoestiek sporthallen Duinwetering

 
Het blad PLAFOND&WAND besteedt bijzondere aandacht aan een recent project, waarin vlak na...
 
Actueel type:
Nieuws
Nieuws

Rijkswaterstaat start pilots met Whisstone

 
De innovatieve geluidmaatregel Whisstone is zelfs op de tafel van minister Schultz van Haegen (IenM...