Rijkswaterstaat start pilots met Whisstone

De innovatieve geluidmaatregel Whisstone is zelfs op de tafel van minister Schultz van Haegen (IenM) beland. Ze ziet potentie in dit concept, als alternatief voor of aanvulling op andere geluidmaatregelen. Rijkswaterstaat gaat op korte termijn aan de slag met twee pilots op het rijkswegennet om meer ervaring en inzicht te krijgen in het effect, zodat het ook als maatregel in het reken- en meetvoorschrift voor geluid opgenomen kan worden. De Whisstone is een innovatie van 4Silence. Wij zijn vanaf het begin intensief betrokken bij het onderzoek naar het effect van de Whisstone.

Kamervragen

Tweede kamerlid Van Helvert (CDA) heeft vorige maand bij de Minister aan de bel getrokken? Kent ze het concept? Whisstone? Is de regelgeving een belemmering om dit soort innovaties snel in te zetten? Middels een brief heeft de minister zijn vragen beantwoord. Ze kent het concept, verwacht er het nodige van, maar vindt het wel belangrijk dat het goed onderzocht wordt voordat het in het Reken- en meetvoorschirft geluid (Rmg 2012) wordt opgenomen. Om dat proces te stimuleren zal Rijkswaterstaat twee pilots starten, uiteraard op rijkswegen.

M+P betrokken bij onderzoek

Vanaf het begin zijn wij intensief bij het onderzoek van de Whisstone betrokken. Het concept is een innovatie uit de koker van Ysbrand Wijnant van de Universiteit Twente, die vanuit het bedrijf 4Silence wordt doorontwikkeld en toegepast. Er zijn inmiddels verschillende provincies geinteresseerd in deze innovatie. Momenteel lopen pilots in Gelderland (Hummelo), Overijssel (Losser) en Utrecht (Soesterberg).

Whisstone veelbelovend

Onderzoek heeft al aangetoond dat het concept werkt en veelbelovend is. Afhankelijk van het type van de diffractor en de locale situatie zijn geluidreducties tot 4 dB gemeten en dat is een significant effect. Over de werking en het effect is in 2015 gepubliceerd op het internationale congres Euronoise2015 in Maastricht.

Van dit concept gaan we zeker nog meer horen. Goed dat het ook bij de Minister is geland!

November 2015

 
Actueel type:
Blog
Blog

Een comfortabele werkplek? Negeer de mannen!

 
Mannen en vrouwen worden als volkomen gelijk beschouwd. Dat dat ze dat niet zijn weet iedereen. Als...
 
Actueel type:
Blog
Blog

Wat de ruwheid van treinwielen zegt over geluid en trillingen

 
Het loopvlak van treinwielen heeft een grote invloed op de hoeveelheid geluid en trillingen die een...
 
Actueel type:
Nieuws
Nieuws

Zaalakoestiek sporthallen Duinwetering

 
Het blad PLAFOND&WAND besteedt bijzondere aandacht aan een recent project, waarin vlak na...
 
Actueel type:
Nieuws
Nieuws

Meetsysteem om gelijktijdig geluid en textuur te meten voor VGTU in Litouwen

 
In de zomer van 2015 is aan Vilnius Gediminas Technical University (VGTU) in Litouwen een...