ProRail rolt Dynamisch GeluidModel uit voor 28 emplacementen

Met het Dynamisch GeluidModel (DGM) bespaart ProRail tijd en kosten op hun akoestische berekeningen die zij voor hun emplacementen maken. Met de tweede uitrol over 28 emplacementen is het DGM toepasbaar voor bijna de helft van alle emplacementen in het beheer van ProRail.

Dynamisch GeluidModel (DGM)

Samen met ProRail ontwikkelden wij het Dynamisch GeluidModel (DGM). De software voor het DGM is door ons geschreven. Het DGM wordt gevuld met de voorkomende processen op een emplacement, de bedrijfssituatie. Van deze processen is eerder op een gestandariseerde manier de overdracht bepaald volgens de Handleiding (HMRI'99). Deze overdrachtsberekeningen zijn uitgevoerd met standaard software, zoals Geomilieu.

De voordelen van DGM zijn groot: Met het DGM kan Prorail op eenvoudige wijze, op elk moment, geluidberekeningen uitvoeren om de effecten van het veranderende gebruik van emplacementen te bepalen. Omdat Prorail dit nu zelf kan, behaalt zij een belangrijke besparing op advieskosten. Er hoeft immers minder gebruik gemaakt te worden van externe geluidsdeskundigen. Bovendien zijn de effecten van wijzigingen nu binnen seconden bekend, waar dit eerder weken kostte.

28 emplacementen

In augustus is de tweede uitrolfase van het Dynamisch GeluidModel (DGM) voltooid. De tweede fase omvat 28 emplacementen, waardoor nu bijna de helft van de door ProRail beheerde emplacementen beschikt over dit geavanceerd geluidsberekeningsmodel.

Hiervoor hebben verschillende adviesbureaus input geleverd. Wij hebben input geleverd voor negen emplacementen. Daarnaast hebben we de input van derden geverifieerd voor de overige emplacementen.

Akoestische berekeningen

ProRail heeft circa 100 emplacementen in zijn beheer. Behalve voor vergunningen, zijn er ook akoestische berekeningen nodig om te bepalen of de jaardienstregeling inpasbaar is. ProRail voert daarom relatief veel berekingen uit.

 

 

 

September 2014

 
Actueel type:
Nieuws
Nieuws

CoMeT CPX systeem in tien landen in gebruik

 
In negen Europese landen rijden er op dit moment CoMeT CPX-systemen rond. Frankrijk hoort daar...
 
Actueel type:
Events
Events

Programma SilentRoads te Mechelen

 
Op 14 oktober 2014 wordt in Mechelen het SilentRoads symposium gehouden . Tijdens deze studiedag...
 
Actueel type:
Events
Events

Training Doelmatigheidscriterium geluidsmaatregelen (DMC) 9 oktober 2014

 
Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving (WVL) verzorgt op donderdag 9 oktober 2014 een...
 
Actueel type:
Nieuws
Nieuws

Virtueel Akoestisch Adviseur assisteert ProRail bij het maken van Nalevingsverslag 2013

 
Hoe maak je een akoestisch model voor het gehele Nederlandse spoorwegennet wanneer tijd en...