Muziekschool Hart in monumentaal pand

In het statige pand aan de Kleine Houtweg 18 in Haarlem klinkt muziek. Het voormalige 19e eeuwse weeshuis is aangepast voor de muziekschool. Popkoor Haarlem: "Het klonk FANTASTISCH afgelopen woensdag met onze eerste repetitie in het nieuwe gebouw!!!"

Historisch pand

Het voormalige doopsgezind weeshuis, gebouwd eind 19e eeuw, stond al enige tijd leeg. Tot voor kort was hier het Noord Hollands Archief gevestigd. Het Archief heeft inmiddels een nieuwbouw achter het weeshuis.

Ruimte voor akoestische muziek

Het gebouw heeft een symmetrische plattegrond van drie verdiepingen. De ruimten hebben verschillende afmetingen en een grote verdiepingshoogte. De kleinere ruimten zijn zeer geschikt om muziekles te geven voor akoestische instrumenten, zowel individueel als in kleine groepen. Repetities van ensembles, orkesten en koren vinden plaats in de grotere ruimten.

Omdat de ruimten veelal een harde afwerking hebben, zijn akoestische absorberende panelen aangebracht. Verder zijn er maatregelen getroffen voor een voldoende geluidsisolatie tussen de ruimten. Binnen de randvoorwaarden zijn de maximaal haalbare aanpassingen gedaan.

Het muziekgeluid blijft binnen

Het gebouw ligt in een woonomgeving. Er zijn in de aanloop van de verhuizing zorgen geuit over de geluidshinder die omwonenden verwachten. Omdat het gebouw beperkt kon worden aangepast is ervoor gekozen om voornamelijk lessen voor akoestische instrumenten in het gebouw onder te brengen. Om hinder vanwege de muzieklessen te voorkomen zijn de lesruimten voorzien van een mechanische ventilatie, zodat de ramen niet open hoeven voor ventilatie. Verder zijn enkele ruimten voorzien van een extra beglazing. Bij de grote ruimten op de begane grond zijn vergaande voorzieningen getroffen. In de grotere repetitieruimten zijn stevige geluidsniveaus mogelijk voor repetities en lessen. In de horecaruimte zijn kleinschalige optredens met een akoestisch karakter goed mogelijk.

Metingen voor een goed advies

Zeker omdat van dit oude gebouw niet alle tekeningen beschikbaar waren hebben wij metingen uitgevoerd van de bestaande situatie. Gemeten is de lucht- en contactgeluidsisolatie tussen de ruimten in het gebouw en de geluidsisolatie naar buiten. Daarnaast is de nagalmtijd van de ruimten bepaald. In overleg met de verhuurder (NoordHollands Archief), de eigenaar (Rijk),  Webbers Bouwmanagement (namens de verhuurder) en uiteraard Hart, de nieuwe huurder.

Reacties van gebruikers

Docenten en gebruikers van het gebouw zijn enthousiast. Niet alleen vanwege het mooie gebouw, maar ook vanwege de akoestiek in de ruimten. Het popkoor Haarlem plaatste een bericht op facebook na hun eerste repetitie: "Het klonk FANTASTISCH afgelopen woensdag met onze eerste repetitie in het nieuwe gebouw!!! Er hangen overal akoestische absorberende panelen en er ligt een zacht mooi tapijt. Het was even wennen maar we zijn allemaal enthousiast."

Maart 2014

 
Actueel type:
Blog
Blog

Bouw supermarkt Albert Heijn te Amstelveen in volle gang

 
M+P heeft in opdracht van Ko van der Linden / Interveni Vastgoed advies (www.interveni.nl)...
 
Actueel type:
Blog
Blog

Ursem Modulaire Systemen bouwt studentenwoningen in Amstelveen

 
Sinds enige jaren zijn wij een vaste adviseur voor Ursem Modulaire Systemen. Zij produceren...
 
Actueel type:
Nieuws
Nieuws

Ymere start renovatie Wijttenbachstraat Amsterdam

 
Tien negentiende-eeuwse panden aan de Wijttenbachstraat in de Dapperbuurt in Amsterdam-Oost...