M+P meet geluid tijdens het Indian Summer Festival

Voor het tiende jaar op rij hebben we een steentje bijgedragen aan het Indian Summer Festival (ISF) in Broek op Langedijk. Tijdens het festival helpen we met het waarborgen van de overeengekomen geluidsnormen door op een aantal punten in de wijk te meten. Vanaf de zijlijn pikken we natuurlijk een graantje mee van de geweldige line-up van het Indian Summer Festival.

Het Indian Summer Festival is niet meer weg te denken uit het landschap van de Geestmerambacht in de gemeente Broek op Langedijk. Ieder jaar reizen duizenden bezoekers af naar het idyllische natuurgebied om te genieten van muziek en theater. Hierbij maken grote acts hun opwachting zoals dit jaar DI-rect, Birdie, Niels Geusebroek en Lilly Allen.

Hoewel veel mensen genieten van het festival, zijn er ook mensen die in de omgeving wonen en (geluids)overlast kunnen ervaren van de activiteiten. Daarom heeft de gemeente geluidsvoorschriften aan het evenement verbonden. Om te controleren of wordt voldaan aan deze voorschriften, verricht M+P geluidsmetingen.

De voorschriften gelden voor de woningen in Alkmaar-Noord en Zuid-Scharwoude. Er wordt niet alleen beoordeeld op zogenaamde A-gewogen geluidsniveaus, maar ook op C-gewogen geluidsniveaus. Dit betekent dat extra aandacht wordt besteed aan de lage tonen (bassen), die vaak als hinderlijk worden ervaren Het ISF was tien jaar geleden één van de eerste festivals waar bastonen werd meegenomen in de beoordeling. Dit vindt nu navolging bij andere muziekevenementen.

Tijdens de metingen onderhoudt de adviseur van M+P nauw contact met de organisatie van het evenement en met een afgevaardigde van de gemeente. Zo kan indien nodig bij duidelijke overschrijding van de voorschriften direct worden  ingegrepen, bijvoorbeeld door aan de schuiven van de equalizer te draaien.

Bij metingen aan evenementen en festivals worden wij vaak geconfronteerd met bezoekers en omwonenden. We krijgen dan veel enthousiaste reacties over het festival en ook veel vragen waarom wij staan te meten. Het is onze taak om uit te leggen dat dit een voorzorgmaatregel is en dat wij er niet zijn om het festival stil te leggen, wat vaak de eerste gedachte is van de mensen. Wij werken samen met de organisatie van het Indian Summer Festival en de gemeente om te zorgen dat de overlast bij de omwonenden beperkt blijft. Dit levert vaak positieve respons op.

Wat ons betreft was het een geslaagde editie. Op naar volgend jaar.

Juni 2014

 
Actueel type:
Blog
Blog

Baten van triple A autobanden in Nederland

 
Op 26 juni is door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu een bijeenkomst georganiseerd voor...
 
Actueel type:
Blog
Blog

Wegdekeigenschappen integraal bekijken

 
Zijn wegdekeigenschappen zoals rolweerstand, stroefheid en geluid strijdig?
 
Actueel type:
Blog
Blog

Infradagen 2014: Opvallend veel aandacht voor geluid

 
Midden in de bossen van Ermelo vond de happening CROW Infradagen 2014 plaats: Hotel Heerlickheijd...
 
Actueel type:
Blog
Blog

Geluidsdemonstraties project Groningen Spoorzone

 
In Groningen worden plannen ontwikkeld voor het aanpassen van het gebied rond het spoor en het...