M+P in de kennisprogramma's op Infratech 2017

Op donderdag 19 januari waren wij aanwezig op de Infratech 2017. Op de grootste beurs voor de Infrasector in Nederland brachten we onder andere de geluidreductie en de uitstoot van CO2 van onze wegen onder de aandacht.

In de ochtend hield BAM Infra het LE2AP conference. In deze druk bezochte ochtendsessie stond de nieuwste innovatie van BAM Infra centraal.  LE2AP is een ZOAB-wegdek waarbij meer dan 90% van het materiaal wordt gerecycled. Onze collega Bert Peeters nam zitting in een panel en kon het publiek melden dat de eerste proef met een gerecycled tweelaags ZOAB ook akoestisch een succes is. De beoogde geluidreductie van 7 dB is namelijk ruimschoots gehaald. Bert lichtte toe hoe we tot deze conclusie gekomen zijn en wat het belang is van deze geluidreductie.

In de middag was het onze beurt om samen met Antea een kennissessie te verzorgen in het Ingenieurstheater van onze branchevereniging NLingenieurs. Bert Peeters en Ronald van Loon presenteerden hoe Life Cycle Costing van geluidreducerende wegdekken de wegheerder kan helpen in de lange termijn planning van wegbeheer. Daarbij werd ook aangestipt dat geluidmaatregelen niet alleen kosten met zich meebrengen maar ook gezondheidswinst opleveren. Bert liet zien hoe deze winst in euro's uitgedrukt kan worden. We werken niet meer aan kostenoptimalisatie maar aan waardeoptimalisatie.

Jan Hooghwerff en Christiaan Tollenaar gaven aan dat er binnen het Nederlandse wegenarsenaal nog voldoende mogelijkheden liggen om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Op een weg met een lagere rolweerstand wordt namelijk veel brandstof bespaard. Jan toonde een praktijkvoorbeeld van de N781 bij Wageningen. De keuze voor een ander wegdektype heeft ervoor gezorgd dat dat de hoeveelheid CO2 die bij de aanleg is uitgestoten, binnen vier jaar is 'terugverdiend' door de lagere rolweerstand.

Januari 2017

 
Actueel type:
Nieuws
Nieuws

Nieuwbouw Green Trade Center in Aalsmeer

 
In de "achtertuin" van M+P wordt het "Green Trade Center" gerealiseerd voor...
 
Actueel type:
Events
Events

Kennis delen met ons op de InfraTech 2017

 
M+P organiseert samen met andere ingenieursbureaus een inspirerend kennisprogramma tijdens...
 
Actueel type:
Nieuws
Nieuws

Onze geluidmeetsoftware voldoet aan de strengste akoestische normen

 
De software componenten die we hebben ontwikkeld voor geluidmetingen voldoen aan alle specificaties...
 
Actueel type:
Events
Events

NAG bijeenkomst "onzekere akoestiek"

 
Op woensdag 11 januari organiseert het Nederlands Akoestisch Genootschap (NAG) een lezingenmiddag...