Hoeveel geluid maakt een zweefvliegveld?

Je zou denken dat zweefvliegtuigen geen geluid maken. Waarom zou je dan toch onderzoeken wat het gevolg is van de verplaatsing van het zweefvliegveld Den Helder richting een stiltegebied om ruimte te maken voor windturbinepark?

Nuon Energy wil windturbines realiseren in de Wieringermeer. Zweefvliegclub Den Helder (ZC Den Helder) zal hiervoor plaats maken. Er is een nieuwe locatie gevonden voor de Zweefvliegclub, deze ligt echter in het stiltegebied Polder Waard-Nieuwland.

Om de Zweefvliegclub in het stiltegebied te kunnen vestigen wordt een Luchthavenregeling aangevraagd. Voor deze aanvraag is de geluidsbelasting in de omgeving van het vliegveld berekend.
 
Je zou denken dat zweefvliegtuigen geen geluid maken. Het is echter gebruikelijk om zweefvliegtuigen met een lier omhoog te trekken. De lier staat op de grond en maakt relatief weinig geluid, maar daarnaast wordt gebruik gemaakt van kleine propellervliegtuigen om de zweefvliegtuigen op hoogte te brengen. Het geluid van deze propellervliegtuigen is wel relevant. We hebben daarom onderzocht wat de geluidsbelasting van sleepstarts van Zweefvliegclub Den Helder is. Het betreft de geluidsimmissie ten gevolge van het opslepen van zweefvliegtuigen met een klein motorvliegtuig.
 
We hebben de uitgangspunten bepaald en de geluidscontouren berekend. Deze resultaten worden gebruikt als onderbouwing voor de Luchthavenregeling en voor de toetsing aan de Provinciale Milieuverordening (PMV). Geluidscontouren zijn lijnen rond het vliegveld waarop dezelfde geluidsbelasting geldt. Binnen deze lijnen is de geluidsbelasting hoger en daarbuiten lager.
De geluidscontour die beoordeeld wordt, valt volledig binnen de terreingrenzen van het zweefvliegveld. Daarom hoeft geen luchthavenbesluit te worden opgesteld en volstaat een Luchthavenregeling.
 
In de Provinciale Milieuverordening van de Provincie Noord-Holland is een richtwaarde opgenomen voor het geluidsniveau in de stiltegebieden op 50 meter afstand van geluidsbronnen. 
Het geluidsniveau varieert met de plaats, hoogte en het toegepaste motorvermogen. De hoogste waarde wordt gevonden bij het begin van de start. Aan de richtwaarde voor het stiltegebied uit de Provinciale Milieuverordening kan niet eenvoudig voldaan worden. Daarom wordt een vrijstelling aangevraagd voor de hogere waarde.
 
Ons onderzoek draagt er dus aan bij dat het zweefvliegveld verplaatst kan worden. Hierdoor wordt ruimte gemaakt om duurzame energie op te wekken met het nieuwe windturbinepark. 
 

Juli 2015

 
Actueel type:
Blog
Blog

Multidisciplinair onderzoek onderzoek bij Afvalbrengstation HVC Beverwijk

 
Wat zijn de gevolgen als je een afvalbrengstation in de buurt van een Natura 2000-gebied plaatst ?
 
Actueel type:
Nieuws
Nieuws

Samen met SensingClues werken aan veilige plekken voor wilde dieren

 
De wildernis moet weer een veilige plek voor wilde dieren worden. Vanwege stropers en andere...
 
Actueel type:
Blog
Blog

Een kijkje voor en achter de schermen bij Euronoise 2015

 
Wat maakt een congres tot een succes? Het gaat niet alleen om de sprekers en niet alleen om de...
 
Actueel type:
Nieuws
Nieuws

1e Dex-Ster-Huis een feit

 
Een jarenlange zoektocht naar passende zorg voor Dexter Budding komt tot een eind. In Heerhugowaard...