Geluidlabel voor voegovergangen steeds belangrijker

Geluidarme voegovergangen worden sinds enkele jaren op grote schaal toegepast. Een weg is immers pas echt stil als de luidste schakel aangepakt is. Met een GeluidLabel Waarde (GLW) kan vooraf aangetoond worden welke akoestische kwaliteit van de voegovergang verwacht mag worden.

Voegovergangen zijn onmisbaar voor het goed functioneren van een brug of viaduct. Het typische pulsachtige geluid dat ontstaat wanneer een voertuig over de voegovergang rijdt, is met het stiller worden van het wegdek steeds meer gaan opvallen. Met het toepassen van geluidarme voegovergangen is het mogelijk om de verhoging van de geluidniveaus op het moment dat auto’s de voeg passeren, te beperken.

Om de akoestische kwaliteit van voegovergangen in een project vooraf te kunnen aantonen, moet het geluidlabel van de toe te passen voeg worden vergeleken met de geldende geluideis.

Van de standaard voegovergang ‘families’ zijn de GLW’s bekend. Deze zijn gebaseerd op de akoestische kwaliteit van alle voegproducten in een ‘voegfamilie’. Leveranciers en fabrikanten van extra stille voegen kunnen ook een producteigen GLW laten vaststellen om zich te onderscheiden van de standaard voeg-categorieën.

Vijf voegtypes hebben inmiddels een producteigen GLW.

Informatie over stille voegovergangen en de GLW is te vinden op www.pveno.nl Voor vragen over een geluidarm ontwerp voor uw voegovergang of het bepalen van een GLW kunt u van onze expertise gebruikmaken.

September 2015

 
Actueel type:
Blog
Blog

Geluidmetingen aan een 30-tal vrachtwagenbanden

 
In totaal 8.000 Pass-By signalen, 30 vrachtwagenbanden, 19.000 regressiefuncties.... Na maanden...
 
Actueel type:
Blog
Blog

Volkswagen Dieselgate ook relevant voor geluidemissie voertuigen...

 
.. en hoe sjoemelen verandert in kansen voor een beter milieu!
 
Actueel type:
Events
Events

29 september 2015 Betonwegendag ‘Kennis delen’

 
Ook in 2015 zal M+P een bijdrage leveren aan de Betonwegendag. Deze dag wordt georganiseerd door...
 
Actueel type:
Events
Events

Ontwikkelingen stille wegdekken toegelicht op de Saneringsdag

 
Op dinsdag 29 september organiseert BSV (Bureau Sanering Verkeerslawaai) weer de jaarlijkse...