Fijnstof meten met je smartphone

Een team van de Universiteit Leiden heeft een meetinstrument ontwikkeld voor het meten van fijnstof met behulp van een smartphone.

NOS meldt vandaag het volgende op haar website:

"Een team van de Universiteit Leiden heeft de Academische Jaarprijs 2012 gewonnen voor een project waarbij fijnstof gemeten kan worden via de smartphone. Dat heeft de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie bekendgemaakt.

In het zogenoemde iSPEX-project gaat een onderzoeksteam volgend jaar tienduizend opzetstukjes verspreiden voor de iPhone 4(S) met bijbehorende app. Deelnemers in het hele land gaan dan in mei of juni het fijnstof in de lucht meten. De meetgegevens worden naar de centrale database gestuurd, waar het iSPEX-team de verzamelde meetgegevens analyseert. Op die manier wordt er een fijnstofkaart van Nederland gemaakt.

De meettechniek is afkomstig uit de ruimtevaart en de sterrenkunde. Het project is het grootste 'citizen science' experiment ooit in Nederland en staat onder leiding van sterrenkundige Frank Snik. "Mensen zelf laten meten en zo laten bijdragen aan de wetenschap zien wij echt als de toekomst. Het is voor het eerst dat we de metingen niet zelf uitvoeren. Als het project slaagt dan gaan we er natuurlijk mee door."

De 100.000 euro die aan de Academische Jaarprijs is verbonden, wordt gebruikt om de opzetstukjes te produceren en te verspreiden."

Meer informatie op de website van iSpex.

Oktober 2012

 
Actueel type:
Verslagen
Verslagen

BSV Saneringsdag 2012

 
BSV Saneringsdag 2012 Warm pleidooi om stille wegdekken in te zetten bij sanering. Alle benodigde...
 
Actueel type:
Blog
Blog

De info die u zoekt voor uw Actieplan Geluid ...

 
Herkent u het? Je bent bezig met het schrijven van het Actieplan Geluid 2013. Een belangrijke...
 
Actueel type:
Nieuws
Nieuws

CROW-publicatie 316: Cwegdek 2012

 
Nieuwe Cwegdek-methode nu ook zwart op wit!
 
Actueel type:
Events
Events

Gevorderdencursus HAOW op 1 november 2012

 
Op donderdag 1 november 2012 organiseert M+P in opdracht van Rijkswaterstaat DVS de...