Cultuurhuis Heemskerk: bibliotheek en muziekschool ineen.

De bestaande bibliotheek, gevestigd in het gemeentehuis Heemskerk, is ingrijpend verbouwd en biedt nu plaats aan de boeken en muzikanten.

Historie

Het gemeentehuis Heemskerk is in 2007 ontworpen door BD Architectuur (architecten: Johan Meijer en Chris Hiep). Wij waren daar als akoestisch adviseur bij betrokken. Naast de functies gemeentehuis voor het bestuur en kantoor/vergaderruimten voor de gemeentambtenaren was een deel van het gebouw ontworpen als bibliotheek. In 2011 is het gebouw in gebruik genomen.

Van bieb naar cultuurhuis

Eind 2016 kwam Chris Hiep van Rever bij ons met de vraag of met beschikbare budget een muziekschool mogelijk is in de bibliotheek. Ofwel, is het mogelijk om in het bestaande gebouw een dergelijke functie te vestigen samen met een bibliotheek zonder op slopershoogte te zijn.

Schakelen met ervaring

Omdat we het gebouw al kennen en een ruime advieservaring hebben bij muziekscholen konden we snel schakelen. Chris maakte met de input van de gebruikers en ons eerste advies een schetsontwerp. De ruimten zijn daarin zo gerangschikt dat met beperkte middelen voldoende geluidsisolatie gerealiseerd kan worden. De balie van de bibliotheek is tevens ontvangst voor de muziekschool.

Poplokalen 100 dB(A)

In muziekscholen zijn met name de ruimten waar luide geluidsniveaus optreden een uitdaging. Zo zijn er twee pop muzieklokalen (tot 100 dB(A)) en een groot koorlokaal (tot 95 dB(A)). Om de pop muzieklokalen te realiseren is een doos-in-doos constructie gemaakt met een toegangsportaal. Uit metingen komt naar voren dat van deze ruimten naar hartelust gebruik gemaakt kan worden voor DJ cursussen en bandrepetities. Ondanks de hoge geluidsniveaus kan in de andere lokalen in alle rust geoefend worden.

Akoestiek

Voor de akoestiek zijn akoestische panelen op wanden verwerkt. Daarmee blijft de plafondhoogte maximaal bij een prettige akoestiek.

Opening

In januari 2018 wordt het cultuurhuis in gebruik genomen door de muziekschool.

Meer informatie:

 

November 2017

 
Actueel type:
Events
Events

Verslag minisymposium Toekomst van geluidschermen

 
Dinsdag 31 oktober vond het minisymposium Toekomst van geluidschermen plaats. Het minisymposium was...
 
Actueel type:
Blog
Blog

Wintertijd: winterbanden of 4-seizoenenbanden?

 
Bandenwisselweken: tijd voor winterbanden; Zondag 29 oktober 2017 is de wintertijd ingegaan....