CoMeT CPX systeem in tien landen in gebruik

In negen Europese landen rijden er op dit moment CoMeT CPX-systemen rond. Frankrijk hoort daar sinds dit jaar ook bij. Buiten Europa is er ook een systeem in China in gebruik. Tien landen in totaal dus: een mijlpaal. Hoe is dat zo gekomen?

Eind negentiger jaren hebben wij het CoMeT CPX-systeem ontwikkeld. Veel gemeenten legden in die tijd stille wegdekken aan en wilden de geluidreductie kunnen monitoren. Daarvoor was een meetsysteem nodig dat betrouwbaar de geluidreductie van een complete weg ik kaart kan brengen en ook makkelijk binnenstedelijk gebruikt kan worden, ook op drukke locaties met verkeer. Bij de SPB-methode wordt het geluid slechts op een enkele plaats langs de weg gemeten en mag er geen stoorlawaai of bebouwing in de buurt van de meetlocatie staan.

Bijzonder aan het CoMeT CPX-systeem is dat er direct in de rijsporen gemeten wordt, dit was destijds niet gebruikelijk. Daarnaast heeft het systeem een gesloten omkasting waardoor er weinig stoorgeluid is.

We hadden dit meetsysteem allereerst voor eigen gebruik ontwikkeld. Maar al snel bleken anderen de voordelen van dit systeem te zien. En in plaats van zelf zo'n systeem te bouwen klopten ze bij ons aan. Een Duits bedrijf was als eerste geïnteresseerd, hierna volgden bedrijven in Noorwegen en Spanje al snel. De aandacht voor stille wegdekken groeide in Europa wat betekent dat ook in Zwitserland, Oostenrijk en België inmiddels wordt gemeten met de CoMeT trailer door verschillende organisaties. In Zweden wordt gewerkt met een aangepast systeem.

Sinds deze zomer hebben we Frankrijk kunnen toevoegen aan de landenlijst met CoMeT trailers. Met daarnaast ook nog een systeem op de Chinese wegen zijn we niet alleen in Europa maar wereldwijd actief. Wie wordt nummer elf?

September 2014

 
Actueel type:
Nieuws
Nieuws

ProRail rolt Dynamisch GeluidModel uit voor 28 emplacementen

 
Met het Dynamisch GeluidModel (DGM) bespaart ProRail tijd en kosten op hun akoestische berekeningen...
 
Actueel type:
Events
Events

Programma SilentRoads te Mechelen

 
Op 14 oktober 2014 wordt in Mechelen het SilentRoads symposium gehouden . Tijdens deze studiedag...
 
Actueel type:
Events
Events

Training Doelmatigheidscriterium geluidsmaatregelen (DMC) 9 oktober 2014

 
Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving (WVL) verzorgt op donderdag 9 oktober 2014 een...
 
Actueel type:
Nieuws
Nieuws

Virtueel Akoestisch Adviseur assisteert ProRail bij het maken van Nalevingsverslag 2013

 
Hoe maak je een akoestisch model voor het gehele Nederlandse spoorwegennet wanneer tijd en...